Меню Затваряне

Алманах, 8.издание

Литературно четене на открито в чест на публикуването на осмото издание на алманаха на клуб  ,,МЛАД ПИСАТЕЛ“  на 129. ОУ ,,АнтимІ

Гордеем се, че 129. ОУ „Антим I” е първото училище  не само в София, но и в цяла България, чийто клуб по творческо писане за деца вече осма поредна година издава творбите на своите ученици в специален сборник, наречен „Алманах: Млад писател“. Сборниците са професионално подготвени и по нищо не се отличават като качество, графично оформление и страниране от изданията и на най-големите издателства у нас. 

Клубът по творческо писане „Млад писател“ е създаден през 2016 година от  учителката по български език и литература Марина Кунчева, която го води и създава ежегодния му алманах. Писателският клуб е отворен за всички ученици от пети до седми клас, които искат да пишат, да научават нещо ново и най-вече да използват неограничените възможности на своето въображение, за да измислят и съчиняват истории. Въпреки че някои от възпитаниците ни спечелиха множество челни места в национални литературни конкурси, а един от тях е пред издаване и на дебютния си роман, целта ни е да работим не само с талантливите, но и с всички, които обичат да пишат, независимо от таланта си, защото силно вярваме в изумителната възможност на писането да формира търсения и ценности у младите българи. Основната идея, от която г-жа Кунчева е водена е, че писането не трябва да е привилегия – то трябва да е свободно достъпно поле за изява, стига да има кой да те напътства и да ти даде възможността да го направиш по правилния начин. 

Точно в това се крие и голямата популярност на „Млад писател“ сред учениците. В него живо участие взеха не само отличници, а и ученици, които въпреки проблемите си с теорията, показаха, че понякога чистото желание рано или късно открива таланта у този, който иска да пише. Всъщност, имаме случаи, в които ученици с последователно нисък успех по български език и литература успяха да наваксат всичко пропуснато по предмета, откривайки чрез „Млад писател“ едно влечение към езика, за което самите те не са подозирали до момента. 

​Веднъж месечно, по покана на г-жа Кунчева, младите писатели имат невероятната възможност да се срещат и разговарят с известни съвременни автори, които да ги разведат из своя вътрешен космос, поглед и подход към литературата. През годините в 129.ОУ ,,Антим І“ са гостували известни творци, сред които: Емил Андреев, Владимир Зарев, Елена Алексиева, Юлия Спиридонова, Весела Фламбурари, Радостина Николова, Зорница Христова, Диана Петрова, Никола Николов,  Петър Чухов, Катя Антонова, Петя Кокудева, Цвета Белчева, Мая Бочева и др. 

Още в годината на създаването на клуба, ученичката ни Венислава Паунова спечели награда за есе на тема “Вдъхновителите на новото време” в конкурса на Българската национална телевизия, жури на който бе писателката Теодора Димова. От този момент всяка година възпитаници на клуб „Млад писател“ печелят първи, втори и трети места в Национални конкурси, както и много други отличия, грамоти и признания за положения труд и най-вече умение за създаване на различни по вид текстове. Но това, което най-много радва децата е, че всяка година имат възможност да видят публикувани творбите си на хартия. Това е тяхното първо самостоятелно постижение в живота, което ще остане за поколенията във формат, който стотици години е спасявал българския дух – книгата.