Меню Затваряне

 „Открито за съдебната власт“

Учениците от 7 “а” клас, заедно със своя класен ръководител Деница Стоянова бяха гости на Софийска районна прокуратура и на Софийски районен съд в рамките на информационната кампания „Ден на отворените врати“, която се провежда под мотото „Открито за съдебната власт“. 

Децата бяха посрещнати от прокурор Гергана Миталова-Герон, прокурор Калин Владимиров и съдия Станислав Седефчев. Те им разказаха накратко за структурата на правосъдната система, за ролята на прокуратурата и съда, както и за разликата между граждански и наказателни дела. Магистратите обясниха на децата след каква възраст започват да носят наказателна отговорност и какви са мерките, които се взимат спрямо непълнолетни лица.

Прокурорите обърнаха на учениците внимание на опасностите, които ги грозят в интернет пространството, как трябва да са изключително бдителни и да не предоставят лична информация. Засегната бе темата за носене и употреба на наркотични вещества – за това, че за подобни деяния се носи наказателна отговорност и че употребата на наркотици може да отключи различни психически заболявания. По време на последвалата дискусия бе сложен фокус и на опасната тенденция сред децата за дишане на райски газ и за снимането на клипове, на които се виждат прояви на агресия.

На всички въпроси, вълнуващи учениците, търпеливо и отзивчиво отговори съдия Станислав Седефчев. Той отдели голяма част от времето си, за да ги запознае децата със своята работа. Заедно коментираха и различни медийно нашумели казуси. Съдия Седефчев разказа на учениците за какви престъпления непълнолетните най-често стигат до съда. Той обърна внимание, че по-голямата част са за побои, а след това са кражбите. Учениците питаха съдията какво се случва ако човек излъже при даване на показания в хода на дадено дело, а той обясни, че още в началото на заседанията на всеки свидетел се обяснява, че трябва да казва само истината и им разясни какво предвижда законът за лъжесвидетелстване.

По време на гостуването си в СРП и СРС учениците посетиха стаите, в които се държат арестантите, докато стане време за заседанията по делата. Те разгледаха и синята стая за разпит на деца, където им бе обяснено как протича обичайно една подобна процедура.

Това посещение е една успешна инициатива за възпитаване в подрастващите на правна култура и ценностно отношение към действащото законодателство, осъществено благодарение на пресаташето Росица Анчева, която бе приветлив домакин на нашите ученици. Голяма част от децата видяха себе си на местата на юристите и проявиха интерес към професиите, срещани в съдебната система.